Pohjoismainen kehitystyö -webinaari 6.-7.11.2020

Pohjoismaissa (Suomessa, Tanskassa, Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa) on paljon yhtäläisyyksiä lääketieteellisessä kuolinavussa, mutta myös monia eroja. Eutanasia on kaikissa maissa rikos, vaikka eutanasiaan saattaisi liittyä lieventäviä asianhaaroja tietyissä olosuhteissa. Avustaminen kuolemisessa ei ole rikos Suomessa eikä Ruotsissa, mutta ammatilliset moraaliset esteet ovat toistaiseksi estänyt lääkäreitä avustamaan potilasta kuolemaan.

Pohjoismaiset ”Right to die” -yhdistyksien hallitukset kokoontuivat ensimmäisen kerran Tukholmassa lokakuussa 2019. Siellä päätettiin seuraavasta tapaamisesta Helsingissä syksyllä 2020. Valitettavasti Covid-19 pandemia peruutti fyysisen kokouksen, mutta päätimme järjestää kollegayhdistyksiemme hallituksille webinaarin 6.-7.11.2020 Teamsin avulla. Yksi tärkeä syy webinaarin pitämiselle on ”Ruotsin Staffan Bergströmin tapaus” (lääketieteen professori ja Ruotsin RTVD:n puheenjohtaja). Staffan auttoi potilasta kuolemaan kesällä 2020 ja teko sai Ruotsissa paljon julkisuutta.

Webinaarin tavoitteena on myös keskustella miten voimme edistää avustetun kuoleman koskevaa lainsäädäntöä kaikissa Pohjoismaissa. Kuulemme Staffan Bergströmin omasta tapauksesta sekä professori Esko Valtaojan henkilökohtaisesta ja filosofisesta näkemyksestä eutanasiaan. Jaamme luonnollisesti myös maittain kokemuksiamme etsien samalla yhtymäkohtia kehitystyön aloittamiseksi.

Webinaari ei ole julkinen, vaan tarkoitettu yhdistysten hallituksen jäsenille. Exitus toimii tämän vuoden hostina ja tiedotamme asiasta lisää yhteistyön kasvaessa.

Facebooktwitter