Miksi eutanasialla pelotellaan?
Viime viikkoina on kauhisteltu mediassa 20-vuotiaan hollantilaisen naisen armokuolemaa. Eutanasia-kriittiset näyttäisivät nyt tietävän, että nainen ei ollut vielä kärsinyt tarpeeksi. Samalla asia käännetään kätevästi päälaelleen: nainen kuvataan eutanasian uhrina. Selvää tässä sekä eräissä muissa yksittäistapauksissa on ollut kuitenkin vain se, että emme tunne potilaan taustoja tarpeeksi hyvin voidaksemme arvostella hänen hoitopäätöksiään.
Toimittaja Sanna Ukkola suorastaan intoutui kolumnissaan ”Lääkkeeksi kuolemaa” (Ylen kotisivuilla 16.5.2016). Otsikko oikeastaan jo kertoo koko sisällön. Kolumni oli tyyppiesimerkki ennakkoluulojen ja pelkojen lietsomisesta eutanasiaan nähden.
Kun halutaan pelotella eutanasialla, vedetään esille karmivalta näyttäviä epämääräisiä yksittäistapauksia ja luodaan niiden avulla yleiskuvaa jonkinlaisesta tappamisen teollisuudesta. Samalla jää helposti toteamatta se, että esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa jo tuhannet ihmiset ovat pelastuneet epäinhimillisiltä kärsimyksiltä laillisen eutanasian ansiosta silloin, kun mikään muu keino ei ole enää auttanut. Eutanasia on yksilön oma valinta ja luvan siihen hän saa vain lääketieteellisin kriteerein.
Ukkolaa näyttäisi myös häirinneen se, että ihmiset haluavat kontrolloida kuolemaansa. Tekisi mieleni kysyä, mitä pahaa siinä on? Eikö olekaan hyvä asia, että kuolema tulee vaikkapa nukkuessa, tai että sitä eivät edellä kohtuuttomat fyysiset kärsimykset?
Usein kuultu klisee eutanasian vastustajien suusta on ollut, että eutanasian sijaan pitäisi keskittyä hyvään saattohoitoon, tai ”hyvään loppuelämään”. Saattohoidon uranuurtaja Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen on kuitenkin todennut, että meilläkin on tapauksia joissa paraskaan saattohoito ei ole riittänyt poistamaan kärsimyksiä. Tästä syystä hyvä saattohoito ei ole mikään vaihtoehto eutanasialle. Myös Suomessa eutanasian pitäisi olla yksi mahdollinen työkalu, joka olisi käytettävissä vain äärimmäisissä tapauksissa, kuten monet muutkin harvinaiset hoitomenetelmät ovat.
Jukka Hacklin
hallituksen jäsen
Exitus ry
Turun Sanomat 22.5.2016, Aamulehti toukokuussa, Helsingin Uutiset 28.5.2016