Exitus ry:n Juha Hänninen ottaa kantaa Ruotsin kohuun….KORONA EUTANASIAA??

Hoitopäätösten tekeminen ainoastaan iän tai asuinpaikan perusteella on syrjivää. On eri asia, että hoivakotiin ainakin Suomessa siirtyvät ihmiset ovat sairaampia ja vanhempia kuin kotona asuvat, koska siirtymisen perusteena on nimenomaan kotona pärjäämättömyys ja yleinen hauraus. Jokaisella on kuitenkin oikeus lääketieteelliseen hoidon tarpeen ja hyödyllisyyden arviointiin. Suomessa on otettu kanta, ettei ole hauraan ja iäkkään hoivakodissa asuvan ihmisen edun mukaista siirtyä tehostettuun sairaalahoitoon. Jokainen, joka hyötyy tehohoidosta, on oikeutettu sitä saamaan.

Se, että näiden hoitokeinojen sijaan ikääntyville annetaan rutiininomaisesti hengitystä vaikeuttavia midatsolaamia sekä morfiinia, on aktiivisen kuolinavun antamista, etten pahemmin sanoisi, Gustafson jyrisee DN:lle. Emme puhu asiasta kollegoiden kesken, mutta nyt alan huomata, että ihmiset harjoittavat yhä enemmän eutanasiaa palliatiivisen hoidon varjolla.

Osallistuin aktiivisesti viime kesänä ja syksynä julkisuudessa käytyyn ruotsalaiseen kuolinapu keskusteluun, ja huomasin ettei kaikille ole aivan selvää, mistä siinä on kyse. Gustafssonkin nyt sekoittaa eutanasian keskusteluun koronapotilaiden hoidosta. Eutanasia on aktiivista kuolinapua potilaan pyynnöstä. Varmaan harva hoivakodin potilas on pyytänyt virusinfektioon sairastuttuaan, että antakaa minulle kuolettava lääkeannos.

Facebooktwitter

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.