Exitus ry on julkaissut Kuolinaputahdon

Kuolinaputahdolla haluamme korostaa ihmisen itsemääräämisoikeutta. Kuolinaputahto on ihmisen oma ilmaus halusta saada itse olla päättämässä oman elämänsä loppuvaiheesta kun sairaus sitä merkittävästi rajoittaa. Kirjallinen kuolinaputahto, jonka ilmaisemiseksi esittelemämme tahdonilmaus tehdään on samalla myös kannanotto kuolinapua koskevaan keskusteluun.

Facebooktwitter

2 thoughts on “Exitus ry on julkaissut Kuolinaputahdon

 • 11 lokakuun, 2019 at 10:42 am
  Permalink

  Mielestäni sekä hoitotahto että kuolinaputahto ovat hyvin tärkeitä. Hoitotahto neuvotaan tekemään ja tallentamaan omakantaan. Mutta minne kuolinaputahto pitäisi tallentaa että tarvittaessa se olisi löydettävissä. Olen kuullut että sairaalassa ei ole otettu huomioon potilaan tekemää hoitotahtoa. Mistä voisi varmistaa että molemmat tahdonilmaisut tulisi myös käytännössä huomioiduksi.

  Reply
 • 14 lokakuun, 2019 at 9:21 am
  Permalink

  Hei. Kiitos kommentistanne. On valitettavaa jos käy niin, että hoitotahtoa ei hoitotaho noudata, sillä periaatteessa hoitotahtoa tulee noudattaa. On hyvä kun tahto on ilmaistu omakannassa ja siten, että omien tietojen luovutusta ei ole estetty. Sama tahto on hyvä säilyttää myös kirjallisena ja läheisillä ihmisillä on hyvä olla tieto tahdon olemassaolosta. Lompakossa voi säilyttää ”lappua” jossa mainitaan hoitotahdon olemassaolo. (sellaisen voi tulostaa Exituksen nettisivultakin, Hoitotahto kohdasta). Kuolinaputahdon tekstin voi periaatteessa kopioida myös sinne omakantaan hoitotahtoon liitettäväksi jos haluaa ja lisäksi säilyttää paperinen versio myöskin.

  Lääkäri / sairaalakäynnillä voi muistuttaa hoitotahdosta vaikka kysymällä, että näkyyhän ”potilastiedoissani hoitotahtoni”? …..Viimeksi kun itse olin sairaalassa niin näin toimin ja lääkärini vakuutti, että kyllä tehty hoitotahto on meilläkin tiedossa tarvittaessa….

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.