Eutanasian käyttöä säätelevä laki tarvitaan

Exitus ry:n puheenjohtaja Kari Viholainen kirjoitti 27.10.2016 kansanedustaja Stefan Wallinin eduskuntakyselystä, koskien eutanasiaa. Viholainen totesi tämän hyväksi ja merkittäväksi teoksi nyt, kun eutanasian kannatus maassamme on kasvanut jopa 85%:iin.

Marko Heimonen puolestaan totesi mielipidekirjoituksessaan 1.11, että halukkuus eutanasian tekemiseen ei kuitenkaan olisi lisääntynyt lääkärien keskuudessa.

Kyseessä varmastikaan ei ole mitenkään haluttu toimenpide. Sellaista tilannetta ei toivo itselleen lääkäri eikä potilas. Kuitenkin luonto on keksinyt mitä erikoisimpia tapoja tehdä kuolemasta joskus hyvin tuskallisen.

Varmastikin vapaaehtoisuus voisi tulla kysymykseen lääkärien kohdalla. Toisaalta myös potilaan oikeuksista tulee huolehtia ja toimenpide siirtää suoritettavaksi toiselle lääkärille. Muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan noin viidesosa suomalaisista lääkäreistä olisi kuitenkin valmis suorittamaan eutanasian tarvittaessa.

Heimonen kertoi myös huolensa siitä, että potilaan pitäisi ilmaista tahtonsa eutanasiasta jo ennen kuin hänellä on kärsimyksiä, jotta hän näin olisi ”oikeustoimikelpoinen”. Tämä ei pidä paikkaansa. Valtaosa jo kärsivistä potilaista on oikeustoimikelpoisia ja hoitohenkilökunta voi kuunnella ja toteuttaa heidän tahtoaan, mitä tulee kärsimysten lievittämiseen, samoin kuin eutanasiaan sitten kun laki on voimassa. Lisäksi tulee muistaa se, että kärsimyksien lievitys on luonnollisesti jokaisen potilaan oikeus, mistä on pidettävä tarkasti huolta, olipa hän sitten oikeustoimikelpoinen tai ei.

Veteraanipoliitikot Esko Seppänen (vas.) ja Iiro Viinanen (kok.) panivat 7.11.2016 vireille nimien keruun uutta kansalaisaloitetta varten, koskien eutanasian laillistamista Suomessa. Mukana on myös huomattava joukko muita suomalaisia politiikan, lääketieteen, kulttuurin, urheilun ja talouselämän vaikuttajia, jotka ovat lupautuneet mukaan nimellään. Lista näistä henkilöistä on nähtävissä Exitus ry:n kotisivuilla osoitteessa exitus.fi/kansalaisaloite . Tämä varmasti tulee olemaan sellainen aloite, joka myös pääsee Eduskunnan käsittelyyn; nimiä tarvitaan 50 000 kpl. Aloite on allekirjoitettavissa kansalaisaloite.fi -sivustolla.

On ollut todella hienoa huomata se, kuinka myös suomalaiset poliittiset toimijat ovat vihdoinkin alkaneet käydä tosissaan keskustelua eutanasiasta. Sitä me kansalaiset olemmekin jo odottaneet. Uskoisin että maahamme lopulta saadaan hyvä lainsäädäntö ja toimintatavat.

Jukka Hacklin

Turun Sanomat 10.11.2016

Facebooktwitter

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.