Uutiset

Eutanasialain aika

Kansalaisaloite hyvän kuoleman puolesta, eutanasiasta keräsi kahdessa kuukaudessa noin 63 000 allekirjoitusta. Nimet tulivat nopeasti ja kansalaiset ilmaisivat tahtonsa, että eduskunnan on käsiteltävä eutanasialainsäädäntö. Asiasta on puhuttu ainakin 25-vuotta enemmän tai vähemmän lehtien mielipidepalstoilla sekä sosiaalisessa mediassa. Exitus ry on toiminut lainsäädännön puolesta jo vuodesta 1993 alkaen.

Eutanasialainsäädäntö ja saattohoidon kehittäminen ovat kaksi eri asiaa. Tarvitsemme molempia. Saattohoitoa haluamme me eutanasian kannattajatkin parantaa. Eutanasialainsäädäntö ei ole pois saattohoidon sisällön ja laadun kehittämisestä ja eutanasialaki ei tarkoita minkään ihmisryhmän arvon alentamista eikä itse elämän arvon kyseenalaistamista.

Kansalaisaloitteen nyt mennessä eduskunnan käsittelyyn, toivon asianmukaista ja rakentavaa keskustelua. Puolueet eivät voi asiaa kiertää. Eivät nyt kun niin monet ovat ilmaisseet halunsa eutanasialaille kansalaisaloitteen muodossa. Yksittäiset kansanedustajat ovat vuosien varrella tehneet kysymyksiä eutanasiasta hallitukselle, mutta ensimmäistä kertaa eutanasialainsäädäntöön kaikkien eduskuntapuolueiden on nyt otettava kantaa.

Syyskuussa 2016 julkaistun väitöstutkimuksen (Anja Terkamo-Moisio) mukaan noin 85 prosenttia suomalaisista hyväksyy eutanasian. Sairaanhoitajista eutanasian hyväksyy 74 prosenttia. Lääkäreistä eutanasian hyväksyy lähes puolet vuonna 2013 tehdyn kyselyn mukaan.

Jos eutanasialaki saadaan Suomeen niin lain valmistelu on tehtävä tarkasti ja kriteerit selkeäksi, jotta on täysi varmuus siitä, missä tilanteessa eutanasia olisi mahdollista ja kenenkään ei tarvitsisi pelätä lain väärinkäyttöä. Kansalaiskeskustelussa on muistettava se, että oleellista ja keskeistä on se, mitä kuolemansairas ja kärsivä ihminen toivoo itselleen ja mihin ratkaisuun hän päätyy ja annammeko yhteiskuntana oikeuden kärsivälle ihmiselle päättää oman kuolemansa ajankohdasta saaden siihen asiantuntevaa apua kun kuolema joka tapauksessa kolkuttaa ovella.

Stefan Wallin (r) totesi viime lokakuussa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hallitukselle: ”Potilaan näkökulmasta eutanasiassa on loppujen lopuksi kysymys ihmisen oikeudesta päättää omasta elämästään. Ei ole olemassa sellaista normia, joka poistaisi kuolevalta henkilöltä tämän subjektiivisen oikeuden.”

Kari Viholainen
puheenjohtaja
Exitus ry

Forum24 19.1.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *