Uutiset

Eutanasia on ihmisoikeus

Ranska päätti vastikään lainsäädännöllä, että kuolemansaita voidaan pitää nukutettuna kuolemaan saakka. Ranskassa ajettiin aktiivisen eutanasian sallivaa lainsäädäntöä. Ranskan päätös uutisoitiin ”kompromissina” eutanasialle. Sitä se ei kuitenkaan ole. Kärsivän ihmisen nukuttaminen ei ole eutanasiaa. Eutanasia on selkeästi aktiivista kuolinapua kun jäljellä ei ole muuta kuin suuri kärsimys Kuinka nukuttaminen kärsivän ihmisen kohdalla olisi moraalisesti ja eettisesti hyväksyttävämpää kuin itse eutanasia? varsinkin jos yksilö itse toivoo oman elämänsä päättymistä suurissa kärsimyksissä? Ranskan linjaus on kärsivän ihmisen uuvuttamista kohti kuolemaa. Se ei ole oikein. Ihmisoikeudet eivät toteudu. Ei Ranskassa eikä Suomessa. Saan viikoittain ja välillä päivittäin yhteydenottoja vakavasti sairailta ihmisiltä, jotka ovat sangen väsyneitä omaan sairauteensa. He ovat käyneet läpi todella raskaita ja vaikeita hoitojaksoja. Usein taustalla on syöpäsairaus, mikä ei ole enää parannettavissa. He ovat hyvin ahdistuneita ja yksin sairautensa kanssa. On erittäin vaikeaa vastailla näiden erittäin vaikeassa tilassa olevien ihmisten kysymyksiin. Vastaan kuten pystyn. He ottavat minuun yhteyttä kun ajan eutanasialainsäädäntöä Suomeen.

On vaikeaa vastata kärsivän ihmisen kysymykseen kun hän kysyy, miksi minä en saa itse päättää omasta lähdöstäni avoimesti? Monet ihmiset ovat ovat kysyneet minulta pitääkö minun tehdä itsemurha, jotta pääsisi kärsimyksistä pois. Ne ovat hirveän vaikeita puhelinkeskusteluja. En koskaan suosittele kenellekään itsemurhaa. Yritän parhaani mukaan suosittelemaan hakemaan apua ja hoitoa ja samalla tiedostaen sen, että sitä apua ei välttämättä ole saatavissa. Yhtälö on vaikea. Olen aivan oikeasti vetoamassa Suomen lainsäätäjiin, että meille saataisiin aktiivisen eutanasian salliva lainsäädäntö. Parhainkaan palliatiivinen oireenmukainen hoito ei auta kaikkia. Olen sen itse nyt todellisesti kokenut ja asiasta vakuuttunut saamieni lukuisten yhteydenottojenkin perusteella. Kyllä nämä ihmiset, jotka kärsivät suunnattomia kärsimyksiä, niin fyysisesti kuin myös henkisesti ovat oikeutettuja itse avoimesti päättämään omasta elämästään. Liian moni joutuu tekemään elämän päättämisen salassa. Se ei ole oikein.

Avoimesti tunnustettu tosiasia on se, että saattohoito ei toteudu Suomessa tasa-arvoisesti. Tämä on suuri ongelma. Nyt käynnissä oleva ”hyvä kuolema hanke” pyrkii tätä epäkohtaa korjaamaan. Valitettavasti en usko senkään hankkeen muuttavan kovinkaan suuresti koko maan tilannetta. Vetoan maan lainsäätäjiin, eri eduskuntaryhmiin, jotta eutanasialainsäädäntö otettaisiin vakavasti. Kärsivät kuolemansairaat ihmiset ovat siihen oikeutettuja. Keneltä eutanasialainsäädäntö olisi pois? Miksi ihmisen ei annettaisi itse päättää omasta elämästään avoimesti kun kaikki mahdollinen lääketieteellisesti on tehty ja jäljellä on vain suuri kärsimys? Minä vastaan näihin kysymyksiin jatkuvasti kun vakavasti sairaat ihmiset ottavat yhteyttä. Käynnissä on myös kansalaisaloite eutanasialainsäädännöstä ja se löytyy kansalaisaloite.fi sivustolta.

Exitus ry on ajanut jo yli 20-vuoden ajan aktiivisen eutanasian sallivaa lainsäädäntöä. Tämä lainsäädäntö olisi inhimillinen ja ihmisoikeuksien mukainen lainsäädäntö. Eutanasiassa yksilö itse päättää itsestään, ei koskaan kukaan muu. Viimeisten kymmenen vuoden aikana tehdyt mielipidemittaukset ovat osoittaneet suomalaisten kannattavan eutanasialainsäädäntöä jopa 75% kannatuksella.

Kari Viholainen
Exitus ry
Puheenjohtaja

Facebooktwitter

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *